Kategórie blogu

Kategórie blogu

Ekologické materiály vo výrobe hračiek

V: Obchod Dňa:

Aj Hračky pre deti môžu mať veľký vplyv na životné prostredie. V poslednom čase sa stále viac ľudí začína zaujímať o ekologické riešenia, ktoré by mohli pomôcť zmierniť dopad aj samotnej výroby hračiek na prírodu.

V tomto článku sa pozrieme na to, aké sú ekologické materiály, ktoré sa používajú pri výrobe drevených a ekoplastových hračiek.

Drevené hračky

Hračky z dreva boli celé desaťročia obľúbenou voľbou detí aj rodičov. Okrem toho, že sú esteticky pekné a trvácne, sú tiež vyrobené z obnoviteľného zdroja. Drevo je biologicky odbúrateľné a recyklovateľné. Výroba drevených hračiek spotrebuje veľmi málo energie a hračky sa prirodzene rozkladajú v prírode, čím sa radia medzi najekologickejšie riešenie potrieb detí.

Pri výrobe drevených hračiek sa používajú rôzne druhy dreva, ktoré sú najčastejšie delené na tvrdé a mäkké drevo. Tvrdé drevo je vhodné pre výrobu hračiek, ktoré musia byť odolné a vydržať náročné použitie ako napríklad preliezky. 

Hračky, ktoré majú certifikát FSC (Forest Stewardship Council) sú vyrobené z dreva pochádzajúceho zo zodpovedne obhospodarovaných lesov. Certifikačný systém FSC vznikol v roku 1993 z iniciatívy environmentálnych organizácií, obchodníov s drevom, lesníkov, miestnych obyvateľov a odborov najmä pre ochranu a dlhodobú udržateľnosť oblasti tropických lesov v Južnej Amerike. Certifikovaných je približne 200 miliónov hektárov lesa celosvetovo, z toho polovica tejto plochy sa nachádza v Európe. Certifikát je udeľovaný na obdobie 5 rokov, je prísne kontrolovaný spoplatnenými auditmi a uznávaný environmentálnymi organizáciami vrátane WWF a Greenpeace.

Ekoplastové hračky

Ekoplastové hračky sú vyrábané z materiálov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu a recyklovateľné. Tieto materiály môžu zahŕňať rôzne druhy plastov, ktoré sú vyrobené z recyklovaného materiálu, napríklad z plastov z mora. Zaujímavou voľbou sú aj bioplasty, ktoré sa vyrábajú z rastlinných zdrojov. Bioplasty sú tiež biologicky odbúrateľné a môžu byť kompostované, čo znamená, že sa môžu vrátiť do prírody ako organický odpad. Medzi takéto hračky patria aj kompozitné materiály na báze ryže, cukrovej trstiny alebo slamy.

Pri výrobe ekoplastových hračiek sa používajú rôzne postupy, ktoré možu byť taktiež šetrné k životnému prostrediu. Existujú výrobcovia hračiek, ktorí sa sústreďujú na to, aby proces výroby bol CO2 neutrálny. Tvorba hračiek pomocou 3D tlačiarní umožňuje minimalizovať odpad a spotrebu materiálov.

Ekoplasty sú menej toxické pre životné prostredie a ľudské zdravie než tradičné plastové hračky. Všetky tieto faktory spolu robia z ekologických hračiek výbornú voľbu pre rodičov, ktorí chcú svojim deťom poskytnúť kvalitné a netoxické hračky, ktoré sú zároveň šetrné k prírode.

Výrobcovia hračiek sa stále viac snažia používať ekologické materiály v svojej výrobe, čo je pozitívna zmena. No je dôležité, aby sme my, zákazníci, podporovali tento trend a kupovali viac ekologických hračiek, čím podporíme udržateľnosť a ochranu nášho planéty.

Komentáre

Komentujte